Zašto vašu djecu odgaja stranac na internetu ?

Vaše dijete oponaša i sluša savjete ko zna koga, jer vi nemate kontrolu nad njihovim društvenim mrežama ...

Blogerke i jutjuberi koji dijele savjete djevojčicama kako da se našminkaju, koju kozmetiku i odjeću da kupe, kako da srede ormar i proslave rođendan, postali su opsesija tinejdžerki u svijetu, ali i kod nas.

Na savjetodavce sa interneta nisu imuni ni momci.

Pojedini gejmeri iz Srbije imaju i više od 80.000 pratilaca na društvenim mrežama, koji su željni znanja iz svijeta video-igara.

Za samo 48 sati pojedine jutjuberke sakupe i više od 60.000 pregleda, a neki snimci na internetu djevojčice iz Srbije pregledale su i dva miliona puta.

Teme su različite: od načina kako da provedu raspust, do toga kakvu matursku haljinu bi trebalo da kupe. Neke od njih izdaju i knjige, pa su na minulom Sajmu školarke čekale u redu za posvetu svoje omiljene blogerke.

– ‘Navala’ blogerki i jutjubera na osnovce postala je prava pošast, – priča psiholog Merica Buj Bjelogrlić.

– Sve djevojčice ih prate i iščekuju njihove nove postove. U školi u kojoj radim imam djevojčicu koja je treći razred i ima svoj blog! Gledaju šta im te djevojčice savjetuju, traže od roditelja da im kupe ono što i one imaju. A roditelji popuštaju, ne žele da ih djeca vide kao neprijatelje. Kupuju ono što im traže i što je katkad van njihovih mogućnosti, zadužuju se. To ide toliko daleko da i opremu za fizičko moraju da nose u ‘firmiranoj’ kesi. –

Dado Ruvic

Sagovornica “Novosti” kaže i da majke i očevi ne znaju gdje da podvuku crtu, jer ne žele da im se djeca osjećaju uskraćeno. To, upozoravaju, utiče na razvoj ličnosti i gubljenje individualnosti i jedinstvenosti.

– Djeca nam postaju nezainteresovana i nezadovoljna, osjećaju se odbačeno ako nisu dovoljno u trendu. A za njih je izopštenost iz grupe najveći oblik nasilja, – tvrdi Merica Buj Bjelogrlić.

Poznata blogerka, Novosađanka Marija Žeželj (18), svoj prvi snimak na “Jutjub” je postavila prije dvije godine. Sada na Instagramu ima 486.000 pratilaca, na Jutjubu 336.000, a na Fejsbuku 51.000. nedavno je objavila i knjigu.

– Prati me mnogo tinejdžera, neki me vole, a neki ne. Ono što me usrećuje jeste kada vidim da sam svojim radom pozitivno uticala na nekoga i prenijela mu dobru energiju, – kaže ova blogerka.

Marija tvrdi i da joj je najveći uspjeh to što uprkos popularnosti čvrsto stoji na zemlji. Priznaje i da joj je slava donijela veliku odgovornost i da joj često ne dozvoljava da se opusti.

– Obično sam dijete, baš kao i oni koji me gledaju. Sve ono što pokazujem u svojim snimcima nije nedostižno za njih. Trudim se da sadržaji budu šaroliki. Moj svijet, i ono o čemu razmišljam, sličan je njihovom. Vjerujem da me vole i prate zbog toga, a ne zbog materijalnih stvari. –

Đorđe Trajković, dječji psiholog, kaže, za “Novosti”, da djeca i adolescenti sada kroz mrežnu interakciju i komunikaciju zadovoljavaju neke od svojih osnovnih društvenih potreba, poput one za pripadanjem, priznanjem od drugog …

– Lakše suočavanje sa stidom, bezbolnije podnošenje raznih vrsta odbijanja i odbačenosti, projektovanje i ‘izbacivanje’ određenih neželjenih emotivnih stanja, to su sve mogući razlozi zbog kojih su djeca satima pred kompjuterom, – ističe Trajković.

– Ali, da bi bili sigurni šta je u osnovi, roditelji moraju da ‘uđu u cipele’ svoje djece, da pokušaju da ih razumiju. –

bh bebe

Podijeli objavu
Prethodni članakRadarske kontrole
Sljedeći članakLegendarni fićo