Šta jesti za večeru a ne udebljati se

Svi mi koji imamo problem sa viškom kilograma gotovo sigurno se vodimo time da za večeru ne treba jesti ništa, jer smo to pročitali na brojnim internet sajtovima ili, u časopisima, pa i u knjigama.

Međutim, postoje poslovice, koje zapravo govore nešto što će mnoge zbuniti.

Poslovica 1 :

Doručkuj kao kralj, ručaj kao car, a večeraj kao sirotinja.

Poslovica 2 :

Doručak je za tebe, ručak podijeli s prijateljem a večeru ostavi najvećem hasumu .

Budući da smo se mnogo puta uvjerili da su narodne poslovice itekako istinite, jer su zasnovane na bogatom dugogodišnjem narodnom iskustvu, tako nema razloga da i ovu ne prihvatimo kao takvu.

Znam da se mnogi pitaju šta jesti za večeru, a ne udebljati se i ostati zdrav ?

Međutim, budući da je pitanje prilično složeno, ono zahtjeva i takav odgovor.

–  Povezani članci o zdravlju :    Zašto da vozim bicikl
Da biste došli do toga da saznate šta je zaista najbolje jesti za večeru kako se ne biste udebljali i, naravno ostali zdravi najprije je bitno da analizirate svoje životne navike.

Većina nas preskače doručak, te nerijetko poseže za kafom i nezaobilaznom cigaretom čim otvori oči, smatrajući da to može da zamijeni doručak.

Zatim nešto pojedu na brzinu za ručak, jer su možda u poslu ili imaju neodložnih poslova i onda, šta im preostaje drugo nego da kada završe sa svim dnevnim obavezama sebi daju ćeifa i nadoknade sve ono što nisu unijeli od jutra.

Tako, oni večeru praktično zamjenjuju doručkom, koji bi trebalo da bude najobimniji obrok u toku dana, jer upravo tokom doručka dajete svom organizmu gorivo za sve ono što treba da obavi tokom dana.

Ako malo bolje razmislite, nisu bez razloga naši stari za doručak često služili razne vrste pita sa kajmakom i sirom .

Pretpostavimo da je to bio kraljevski doručak, jer su imali mogućnost da unesu različite vrste namirnica, ne obraćajući pažnju da li su kalorične ili ne, jer su znali da će ih potrošiti budući da su nerijetko odmah nakon doručka odlazili za nekim poslom.

Zatim slijedi ručak, koji bi trebalo da bude carski.

A za ručak se mahom jelo kuhano i po mogućnosti čorbasto jelo, poput recimo graha, graška ili podkriža, sarme i sličnih specijaliteta.

To, zapravo znači da bi i ručak savremenog čoveka trebalo da sadrži neko kuhano jelo i salatu. Eventualno, ako baš imate potrebu posle ručka možete pojesti neki slatkiš, a po mogućnosti da bude onaj koji je pripreman kod kuće, a ne kupljen u trgovini.

Onda stižemo i do večere, koja treba da bude kao za sirotinju, odnosno tek da nešto pojedete da ne osetite glad do sutra ujutru.

Tako dolazimo i do odgovora na pitanje:

Šta jesti za večeru, a ne udebljati se i ostati zdrav.

Možete recimo za večeru pojesti jedno krišku hljeba na koji ćete staviti list zelene salate i krišku paradajza ili, pak komad hljeba i tanak listić sira uz dodatak sezonske salate ili bilo šta što odgovara vašem ukusu, a što svakako treba da bude vrlo skromno.

Uz to se savetuje da večera bude oko dva sata prije nego što odete na spavanje, te da prije nego što započnete sa ovim obrokom popijete jednu čašu vode u (najbolje 3 ) gutljajevima, dok se neposredno prije odlaska na spavanje preporučuje unos odabranog čaja.

Imajte na pameti da je za optimalno stanje zdravlja vrlo važna i adekvatna fizička aktivnost, budući da ljudi u savremenog doba mnogo više vremena provode sijedeći, nego što su to činili naši stari, te da se svakako ne savetuje unos grickalica, energetskih, gaziranih, kofeinskih napitaka i sličnih stvari koje svi, manje ili više konzumiramo.

Naravno, ne treba zaboraviti ni na optimalnu količinu vode koju treba unijeti u organizam svakoga dana i na važnost sna i odmora.