Rudarski je kruh sa 7 kora: Kolika je plata, i dali bi ti išao u jamu za te pare ?

Kolike su plaće rudarima u FBiH: Da li biste u jamu za ovaj novac

Kruh sa sedam kora

Autor: A.P.

Protest rudara rudnika Abid Lolić u Han Biloj kod Viteza doveo je do blokade rada ovog preduzeća, a razlog za ovaj iznenadni potez rudara je navodno smanjenje koeficijenta za obračun plaće.

AA

Kako su naveli rudari, uprava im je smanjila koeficijent plaće sa 2,60 KM na 2,40 KM zbog smanjenja proizvodnje, ali i zbog obaveza isplate regresa i naknada povodom Dana rudara. Ipak, rudari su postigli dogovor sa upravom tako da je usaglašeno da koeficijent za novembar ostaje 2,40, ali da će za Dan rudara biti isplaćeno 50 KM više na tradicionalnu nagradu od 250 KM.

Isplata plaća i doprinosa rudarima je problem koji godinama traje u rudnicima, i tim povodom kontaktirali smo i predsjednika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića koji nam je kazao da u vezi rudnika Abid Lolić ali i svih ostalih, sindikat ima tri zahtjeva.

-Dvadesetogodišnji Ermin Kadrić iz Vratnice kod Visokog, jedan od najmlađih rudara na putu u jamu od 300 metara.-

Uskoro veća satnica

– To je redovna isplata plaća za novembar 2017. godine, isplata nagrade povodom obilježavanja Dana rudara 21. decembra u visini od 30 posto prosječne plaće u FBiH a što se tiče konkretno rudnika Abid Lolić i da se kompletira isplata regresa za 20 posto uposlenika kojima to nije isplaćeno – pojasnio je Husić pojašnjavajući da sindikat ipak nije imao argumente kada je pregovarao o koeficijentu plaće jer proizvodni rezultat nije bio na “određenom nivou”.

Ističe međutim da će 11. decembra biti potpisan kolektivni ugovor za radnike u rudarstvu u Federaciji BiH čime će najniža neto satnica biti 2,50 KM, a aktuelni kolektivni ugovor ostavlja mogućnost da najniža satnica bude 2,40 KM kao sada u slučaju rudnika Abid Lolić.

Situacija u ovom rudniku je komplicirana jer velika dugovanja usložnjavaju poslovanje ovog kolektiva. Toga je svjestan i Husić koji poziva na racionalni dijalog između rudara i uprave.

– Sve probleme treba rješavati na najpametniji mogući način. Sindikat koji vodim nije ni imao informaciju da će doći do protesta, ali i rudari trebaju imati u vidu šta bi se desilo ako bi sada svi kojima rudnik duguje novac zatražili isplatu. Došlo bi do kolapsa rudnika i blokade računa i onda bi bilo upitno za isplatu sve ono što poslodavac treba isplatiti po kolektivnom ugovoru – stav je Husića.

Rudnici s najvećom plaćom

Rudarstvo je opasan posao, a shodno tome su i plaće u ovom sektoru veće od mnogih drugih. Husić nam je pojasnio da je naprimjer u rudniku Abid Lolić prosječna visina plaća oko 1.150 KM, bez dodatka na ime toplog obroka koji je za jednu dnevnicu na nivou od 14 KM i ostalih dodataka na plaću koji su sastavni di kolektivnog ugovora.

– Od rudnika u FBiH, među najvećim su plaće rudara u rudnicima u Kaknju, Biloj, Gračanici i Donjem Vakufu gdje se kreću od oko 1.400 KM bez toplog obroka. Najnezadovoljniji smo plaćama u rudniku Durđevik. Također, nismo zadovoljni plaćama rudara u Kreki jer nisu adekvatno plaćeni imajući u vidu rezultate rada ali i značaj za energetski sistem u FBiH. Tako da smo baš zbog ovih sredina koje sam spomenuo insistirali na podizanju najniže satnice u novom kolektivnom ugovoru jer je tako tamo postavljeno da pomjeranje najniže satnice otvara potpuno mogućnost da i rudari rudnika Đurđevik, Kreka i Zenice približe se na jedan pristojan način svima drugima. Svakako i rudari RMU Banovići jer i na taj način su dobili priliku da se približe nekim od rudnika uglja u FBiH – kazao je Husić.

U zadnjem Izvještaju o poslovanju rudnika u FBiH za 2015. godinu navedeno je da je u rudnicima bilo zaposleno 11.429 osoba. U rudnicima Koncerna Elektroprivrede BiH zaposleno je 8.575 radnika, a u RMU Banovići 2.854 zaposlenika. Prosječna neto plaća u rudnicima za 2015. godinu iznosi 960 KM, a u rudnicima koncerna EPBiH ostvarena je prosječna neto plaća u iznosu od 1.056 KM.

Ostvarena prosječna neto plaća u 2015. godini kretala se od 864 KM u Rudnicima Kreka do 1.377 KM u RU Gračanica.

Za Faktor ba A.P.