Radnik Dite poručio Kešetoviću i Cenić: Naši proizvodi nisu smeće, uvrijedili ste radnike

U nedavnoj izjavi za medije profesor Izudin Kešetović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i ekonomistica Svetlana Cenić su komentarisali situaciju u tuzlanskoj fabrici deterdženata Dita.

Proizvodi Dite prolaze stroge kontrole

Kešetović je između ostalog kazao da se “ne može na patriotizmu opstati.

Odlično je što narod podržava, ali moraju i oni ubijediti narod, te pokazati da nisu lošiji od drugih.

Moraš kupca ubijediti da je to pravi proizvod i uložiti u promociju.

Trebaju imati proizvodnju od 50-60 hiljada, a ne 20 hiljada.

Ovako na osnovu društvenih mreža i sitne podrške ne mogu opstati.

Firma se mora restruktuirati, pa tek onda ova podrška može biti od pomoći. Dobro je podržavati domaće, ali  to mora biti i kvalitetno. Nije racionalno da kupujete smeće“.

Ekonomistica Cenić je situaciju u Diti prokomentarisala riječima da “svaka firma radi za profit, nije socijalna ustanova. Nemojmo od Dite praviti socijalnu ustanovu, ustanovu za zbrinjavanje,  nego da riješimo stalni problem, da bi Dita za pare koje stoje na proizvodu ponudila i kvalitet, te dala se u daljnju proizvodnju. Ovo je sve na mišiće i privremeno. Ljudi će se umoriti“.

Reagirajući na ove izjave, zaposlenik Dite Miralem Halilović se javnosti objavio pismom u kojem ističe da “što se tiče Kešetovića koji će zaraditi penziju na državnim jaslama…bolje bi bilo da pomogne preduzećima koja su došla u ovakvu situaciju nego da samo teoretiše i priča gluposti…“.

– Iz navedene izjave se vidi da je on dobro informisan o instaliranim kapacitetima u Diti od oko 50.000 tona jer je bio jedno vrijeme i član Nadzornog odbora Dita dd Tuzla. Poručujem da bi mi bili prezadovoljni i sa 20.000 tona i mogli bi zaposliti još 100 radnika koji ne bi morali slušati predavanja takozvanih stručnjaka a na birou biti i po 30 godina. Mi iz Dite to nismo dozvolili niti ćemo dozvoliti, a ovakve izjave vrijeđaju nas poštene radnike koji žive od svoga rada i znaju šta se i kako radi da bi dobili zarađene plaće. Što se tiče izjave da neće da kupuje smeće, to mi je posebno zasmetala jer od samog početka ponovnog pokretanja proizvodnje poseban akcent smo stavili na kvalitet proizvoda jer smo znali da se marketinški nećemo moći nositi sa konkurencijom pa zato ovakve izjave još više vrijeđaju – ističe Halilović u pismu.

Poručuje da je gospođu Cenić smatrao stručnom osobom u njenoj oblasti koja nije imala šanse da pokaže svoje stručno znanje i potencijel ali da se grdno prevario.

– Došao sam do zaključka da je posebno talentovana za marketing jer su i njene izjave zasnovane na marketinškom triku i ličnoj promociji jer nisam došao do saznanja da je imala uspjeha u bilo kojem dijelu proizvodnje i realnog sektora. U pravu je kad kaže da postoji problem izmirivanja dugova, potrebno je restruktuiranje ali isto tako treba da zna da su kod nas u nadzornim i upravnim odborima bili i savjetnici premijera, ekonomisti, bankari i oni su nas i doveli do ovakve situacije. Slažem se da niko ne treba kupovati nešto loše i izjava i “da joj je mater rođena proizvela a uništava robu neće kupovati“. Razumijem jedna je mater i to me posjeća na majku kad da djetetu da jede a ono neće a mati ko mati to prihvati daj nešto drugo ali otac je uvijek pokušavao da natjera da proba pa da onda odustane. Zato bi pozvao gospođu Cenić da nešto proba pa da onda kritikuje i baca ljagu na nešto. Sve kritike i sugestije u Diti su dobro došle i njima pristupamo sa posebnom pažnjom kako bi unaprijedili naše proizvode i zadržali kvalitet na zavidnom nivou tako da kritike na račun kvaliteta nisu uopšte na mjestu – ističe se u pismu.

Na kraju pisma Halilović navodi se da je svaki Ditin proizvod prošao rigorozne mjere razvoja da bi bio pušten na tržište, a kontrolisanje kvalitete se obavlja po određenim procedurama sistema kvaliteta.

– Uz ovaj dopis možete na zahtjev dobiti i analize koje su vršene na Institutu za hemiju u Beogradu, Albus Novi Sad, Klinički centar Sarajevo, Milkos Sarajevo a koji su samo dio naših potrošača koji su vršili analize. Na osnovu tih analiza zato znamo da je naš deterdžent kvalitetniji od onih za koje smo mi vršili analize – stoji u saopćenju.

 

FAKTOR.BA