Oprez: April i maj vrijeme je kada su zmije aktivne

Zmije su sve aktivnije jer im je sezona parenja.

‘April i maj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma’, kaže Dušan Jelić

Autor: Ivan Pavić

Zmije su su se probudile iz zimskog sna. Kako je zatoplilo, one postaju aktivnije i često ih se može vidjeti u prirodi. Zato treba biti naročito oprezan, kaže nam uzgajivač zmija Neven Vrbanić iz Zagreba.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, a tri su otrovne – poskok, riđovka i planinski žutokrug. Od njih vreba najveća opasnost za ljude. Na društvenim mrežama ovih dana pojavljuje se sve više fotografija poskoka koji gmižu šumskim putevima, često isprepletenih s još jednim poskokom.

Dušan Jelić s Hrvatskog instituta za biološku raznolikost objašnjava da su zmije sve aktivnije jer im je sezona parenja.

– April i maj vrijeme je kada se zmije okupljaju zbog parenja, na otvorenim i osunčanim mjestima te na rubovima šuma. No razdoblje parenja traje kratko i već početkom ljeta njihova se aktivnost smanjuje – kaže Jelić, jer ni one ne vole velike vrućine. Upravo zato ih se najviše susreće u prirodi u proljeće, jer se sunčaju.

Vrbanić, koji često u prirodi traga za zmijama, kaže da je poskok dosta raširen i u Istri, gdje mnogo ljudi bere šparoge. – Najbolje je sa sobom imati štap kako bi se lupanjem otjeralo poskoka.

Treba nositi čizme i hlače, a zmiju ne treba dirati. Zaobiđite je ako se ona sama ne udalji.

Poskokov otrov, inače, zgrušava krv i razara tkivo. To mu pomaže da lakše probavi plijen. Pri ugrizu ispušta oko 20 miligrama otrova, a smrtna doza za čovjeka je 15. – Gotovo sve bolnice s područja gdje je raširen poskok imaju protuotrov. Ako vas ugrize, krećite se što manje kako bi srce što sporije kucalo. Tako se otrov ne širi tijelom brzo. Kod zdravog čovjeka u većini slučajeva ugriz nije smrtonosan – zaključuje Vrbanić.

Podsjetimo, u Hrvatskoj se zmije ne smije ubijati jer su zaštićene zakonom. #zmija #ugriz zmije #parenje #opasnost #otrov

Portal vam daje 7 savjeta za ovo ljeto:

1. Izbjegavajte visoku travu Mnoge zmije vole se skrivati u travnatim područjima, gdje ih se i ne može dobro vidjeti. Stoga je najbolje da se držite ugaženih puteva kako biste jasno vidjeli kuda hodate. To, naravno, ne znači da se zmije ne mogu naći i izvan travnatih područja, pa ostanite oprezni…

2. Informirajte se o lokaciji Kad dođete u novo područje, raspitajte se o lokalnim zmijama – ima li ih, kakve su, koliko su opasne, gdje se nalaze?

3. Izbjegavajte rupe Razne rupe zmijama su omiljene lokacije – dakle, mjesto gdje baš i ne želite gurati svoje noge, na primjer, prilikom penjanja po stijenama ili istraživanju spilja.

4. Zmije se mogu i penjati Ne zaboravite da zmije nisu vezane za tlo, mogu se i penjati. Nisu baš vješte kao vjeverice, ali dovoljno im dobro ide da se mogu uspeti uz drvo ili nešto slično. Stoga nije nemoguće da se nađete sa zmijom oči u oči… ZABRINUTI GRAĐANI Ima li najezdi zmija i vrana u Zagrebu? Evo što kažu stručnjaci

5. I mrtve zmije grizu Ako ste pronašli mrtvu zmiju i želite je uzeti iz nekog razloga (možda želite suvenir ili uspomenu), budite oprezni. Zmije koje su nedavno umrle i dalje imaju reflekse, pa vas čak i mrtve mogu ugristi. Osim toga, žive zmije dosta su dobre u pretvaranju da su mrtve pa je možda bolje da ih ostavite na miru.

6. Pazite gdje logorujete Zmije su noćne životinje pa pazite gdje stavljate šator. Izbjegavajte “zmijske” teritorije, kao što su visoka trava, stjenovita područja, stablo ili velika grana… Tijekom spavanja zatvorite šator i čizme stavite u njega, nemojte ih ostavljati vani. Kad ih ponovno obuvate, za svaki slučaj ih protresite kako biste provjerili je li zmija ušla u njih.

7. Prikladna obuća i odjeća Nosite čvrstu obuću i duge hlače. Zmije svojim zubima mogu probiti tanke materijale. Ne hodajte nepreglednim područjima bosi ili kratkih nogavica.