OBJAVA KONKURSA za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“

OBJAVA KONKURSA za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na
književnom natječaju „Bajramske priče“ za najbolju neobjavljenu bajramsku priču za djecu i omladinu

* Konkurs je otvoren do 15.05.2017. godine.

Fotografija korisnika/ce Husein-Huska Ismailović.
Fotografija korisnika/ce Husein-Huska Ismailović.
Fotografija korisnika/ce Husein-Huska Ismailović.
Fotografija korisnika/ce Husein-Huska Ismailović.
Fotografija korisnika/ce Husein-Huska Ismailović.
Husein-Huska Ismailović

Na osnovu Odluke o ustanovljenju književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“, Upravni odbori Kulturnih udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ Odžaka i Münchena raspisuju

KONKURS

za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ na književnom natječaju „Bajramske priče“ za najbolju neobjavljenu bajramsku priču za djecu i omladinu.

Kulturno udruženje „Musa Ćazim Ćatić“ sa sjedištem u Münchenu i Odžaku raspisuje književni konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču sa tematikom Bajrama i bajramskih običaja i dodjeljivanje književne nagrade „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“.

Uslovi konkursa:

* Kratku lektorisanu priču ( maks. 4 stranice A4 form) s tematikom praznika Bajrama, potpisanu šifrom, dostaviti u jednom fajlu isključivo elektronskim putem (priče trebaju biti otipkane isključivo u Word- formatu – doc ili docx, Times New Roman 12, uključujući slova č ,ć, đ, dž, š, ž ).

* U istom e-mailu dostaviti, u drugom fajlu: ime i prezime autora, adresu i broj telefona, e-mail, i kratku biografiju. Po prijemu Vašeg e-maila dobit ćete potvrdni e-mail o prijemu istog.
* Lektorisane priče dostaviti na e-mail adresu Udruženja: [email protected] s naznakom „Za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče“. Jedan autor može sudjelovati samo s jednom pričom koju ćemo proslijediti stručnim članovima žirija.

*Tema je ograničena na ramazanske, bajramske i kurban-bajramske radosti, za djecu i omladinu.
* Pravo učešća na konkursu je neograničeno, jer bajramske radosti nemaju granice. Radove mogu poslati svi učesnici koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i cijelog regiona (sve republike bivše Jugoslavije), ma gdje se nalazili (domovina i dijaspora).

Konkurs je otvoren do 15.05.2017. godine.

Na konkursu će biti dodijeljene tri glavne nagrade:

1. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 300 KM
2. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 200 KM
3. Nagrada – Plaketa i novčani iznos od 100 KM

*Autore nagradjenih priča ćemo nagraditi i knjigama koje daruje Izdavačko-štamparska kuća Planjax Komerc doo Tešanj i slikovnicama „Djed Bajro i bajramske, ramazanske i kurban-bajramske radosti“ dar autora priča, Nevzete i Huseina Huske Ismailovića.

*Svih 30 odabranih priča bit će objavljeno u posebnom elektronskom zborniku u povodu predstojećeg praznika Bajrama, a uz pomoć donatora nastojat ćemo da ove priče budu ukoričene.

Za svaki dan Ramazana pročitati će se jedna odabrana bajramska priča a za Bajram će se pročitati i nagraditi tri najbolje bajramske priče.
Nagrade će biti dodijeljene na bajramskoj svečanosti, koja će biti održana u periodu od 25. do 27. juna 2017. godine u Odžaku, Sarajevu ili Münchenu.

Cilj ovoga konkursa je da zainteresujemo i pobudimo našu mladost, našu budućnost, za stvarnom željom za Bajramom i bajramskim hedijama i razvijanje pozitivnih emocija sa jačanjem ljubavi za pisanjem bajramskih priča. Ovim projektom ćemo doprinijeti razvijanje saosjećanja, milosti i iskrenosti kod mladih ljudi.
Želimo da sve priče budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti i neblagodati sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.

Ovim konkursom dajemo mogućnost svakome djetetu a i odraslima da dodju do izražaja i da kroz pisanje priča pobude svoje emocije, maštu, pronicljivost, znatiželju i pozitivnu motiviranost da njihove priče budu medju najboljim.

*Za potpunije razumijevanje same ideje i cilja konkursa navest ćemo razmišljanja bosanskohercegovačkog publiciste i pisca Vehida Gunića, koji je podržao ideju realizacije jednog ovakvog konkursa i utemeljivanja književne nagrade “Musa Ćazim Ćatić“ kategorije „Bajramske priče”:
„U narodu se kaže: BOLJE JE DA NESTANE SELO, NEGO ADET U SELU. U pričama dobrog Huseina Huske Ismailovića nije riječ ni o selu ni o adetu u selu, nego o adetima čitavog jednog naroda kojem pripada i kojem pripadamo mi, poštovaoci njegove želje da i nas i one koji su možda zaboravili, vrati u vrijeme kada smo se znali radovati sitnim darovima očekujući ih uz znatiželju i ugodnu strepnju i kada smo, više nego sada, znali i ko smo i šta smo i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo.

Huseinova želja je da i Vi svojim bajramskim pričama doprinesete jačanju, podsticanju i vrednovanju knjževnog stvaralaštva, kulture, običaja i tradicije Bosne i Hercegovine, regiona i cijeloga svijeta i da Vaše priče budu podastrijete značaju bajramskih blagdana u kojima se u slozi i ljubavi bratski dijele sve ovozemaljske radosti i neblagodati sa rodbinom, komšijama i prijateljima ma koje god vjeroispovijesti bili.
Vehid Gunić, pisac i publicista

Napomena:
Učešćem na konkursu, svi učesnici pristaju na uslove konkursa. Organizator zadržava pravo objavljivanja i štampanja svih na konkurs prispjelih priča bez posebne dozvole i naknade.

Organizator ne snosi odgovornost u slučaju zloupotrebe autorskih prava prijavljenih priča na konkursu, od strane učesnika ili trećih osoba.

Sve dodatne informacije učesnici konkursa mogu dobiti putem e-maila: [email protected]
web stranice: www.djed-bajro.com i facebook stranice našeg Udruženja:
Djed Bajro i bajramske radosti i Kulturno udruženje “Musa Ćazim Ćatić” Odžak

München, Odžak, 15.4.2017.g.

Za Upravni odbor Udruženja:
Husein Huska Ismailović, predsjednik