KOLIKO ČESTO TREBA ČISTITI SUDOPER?

Nije dovoljno samo ga oprati deterdžentom za suđe, sudoper treba tretirati i dezinfekcijskim sredstvom, koje možete napraviti i sami.

Sudoper je vjerojatno jedna od najprljavijih površina u vašem domu. U njemu je pravo leglo bakterija samo zato što ga ne čistite ni približno često koliko biste trebali. Stručnjakinja za higijenu napominje kako bi, pored klasičnog pranja i ispiranja, sudoper trebalo dezinficirati barem jednom tjedno. Ako ste u njemu držali sirovo meso ili skidali zemlju s krumpira, onda to treba biti i češće.

Mikrobiologinja Lisa Yakas kaže da biste trebali posegnuti za dezinfekcijskim sredstvom netom poslije rukovanja mesom ili prljavštinom s povrća u sudoperu. Jedino se tako možete zaštititi od razmnožavanja bakterija na vašim kuhinjskim površinama. Najveća je pogreška samo isprati sudoper ili ga eventualno oprati deterdžentom za posuđe. To treba biti prvi korak, ali poslije obvezno slijedi dezinfekcija prilagođenim sredstvom.

Postoje dezinfekcijske maramice, kao i sprej, ali možete i sami napraviti prirodnu otopinu protiv bakterija. Dovoljno je pomiješati ocat i vodu. Možete se poslužiti i izbjeljivačem, ali ni za živu glavu ne zaboravite temeljito isprati sudoper nakon toga. Yakas preporučuje da jednom mjesečno ulijete u odvod sredstvo za odštopavanje kako bi i bakterije iz odvoda i slavine ostale pod kontrolom.