Kako kuglati ?

Prije pojave modernih kuglana kuglalo se uglavnom na posebnim uskim stazama koje su se obično nalazile uz seoske krčme.

Cilj igre je bacanjem teške drvene ili gumene kugle srušiti skupinu od devet drvenih čunjeva.

Pravila se razlikuju od mjesta do mjesta, ali ovo su osnovna pravila igre.

Dvije ekipe, od šest do deset igrača, okupe se na jednome kraju drvene ili asfaltne staze koja je obično duga 15 – 25 m.

Naizmjenično izbacuju kugle odozdo iz ruke kako bi se otkotrljale u smjeru drvenih čunjeva.

Čunjevi su obično označeni brojevima od 1 do 9, pri čemu je broj devet, »kralj« ili »car«, ponekad najviši čunj u središtu formacije čunjeva.

Neke staze imaju dugu, usku, drvenu »ploču za bacanje« koja je paralelno postavljena s bočnim zidovima, a igrači moraju duž staze baciti kuglu prije no što se uputi prema čunjevima.

Igrači se mogu osloniti petama na uzdignuti drveni izbojak koji se proteže poprijeko na njihov kraj staze.

Ali kad kuglaju, ne smiju prestupiti preko drvenog izbojka (crte bacanja) i kugla ne smije odskočiti iza »prestupne crte«.

U nekim inačicama igre, kad se kugla odbije od bočnoga zida i obori čunjeve, priznaje se kao valjano bacanje, dok se u drugima ne priznaje.

Svaki igrač ima pravo na tri uzastopna bacanja, a njegov rezultat ovisi o broju oborenih čunjeva. Na primjer, ako obori svih devet čunjeva prvom kuglom, osvaja devet bodova.

Čunjeve ponovno postavlja osoba koja je imenovana kao »postavljač« ili »slagač«, a igrač može nastaviti kako bi osvojio maksimalnih 27 bodova (tri devetke).

Čunjevi se postavljaju samo ako i kad je svih devet čunjeva oboreno prvom kuglom. U protivnom, postavljač uklanja oborene čunjeve.

Dakle, ako igrač obori samo jedan čunj prvim bacanjem te jedan čunj drugim bacanjem, trećim bacanjem maksimalno može osvojiti sedam bodova.

Na kraju dogovorenoga broja bacanja — obično 18 ili 21 – igrači zbrajaju bodove kako bi vidjeli koja je ekipa oborila više čunjeva.