Kako i koliko često treba kupati novorođenče?

Kid child boy washing dishes and having fun in the kitchen, Image: 264987838, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

U našim krajevima običaj je da se beba kupa odmah po dolasku iz porodilišta, a zdravstvene organizacije iz cijelog svijeta kažu da za tim nema potrebe. Čiji savjet poslušati i – kako pravilno kupati novorođenče?

Dovoljno je kupati bebu 2 – 3 puta nedjeljno. Ipak, određeni dijelovi bebinog tijela moraju se brisati mokrom gazom ili pelenom nekoliko puta dnevno. Recimo, područje oko guze mora se prebrisati svaki put kada beba isprlja pelenu. Isto tako, svakodnevno se moraju brisati lice, ušne školjke i koža ispod vrata – jer na tim dijelovima mogu da se pojave znojnice.

Kako pravilno brisati bebu?
Prvo i osnovno, postarajte se da temperatura u prostoriji u kojoj planirate da brišete bebu bude odgovarajuća, oko 25 stepeni Celzijusa. Zatim prinesite krpu kojom planirate da je brišete (sterilnu gazu, pamučnu pelenu ili peškirić) i bokal sa vodom.

Ali imajte na umu da tkanina kojom ćete brisati novorođenče ne smije da bude tretirana agresivnim deterdžentom i omekšivačom. Baš naprotiv, da se nakon brisanja ne bi pojavile iritacije na bebinoj koži, mora biti tretirana hipoalergenim sredstvima. Dalje, ne zaboravite ni to, da temperatura vode mora biti između 35-37 stepeni Celzijusa, poput temperature vode za kupanje.

Kad stvorite idealne uslove za brisanje, postavite bebu na čvršću podlogu (može na sto za prepovijanje). Raskomotite je i krenite da je brišete. Prvo joj obrišite lice, okice, ušne školjke, regiju oko njih, kožu ispod vrata, pregibe, pa na kraju obrišite i guzu. Svaki dio lica, odnosno tijela brišite drugim, čistim komadom tkanine.

A kupati?
Napunite kadicu sa otprilike 7.5 cm vode. Uzmite bebu u ruke, tako da joj pridržavate glavicu i lagano je spuštajte u vodu. Prvo joj smočite nožice, stomak, ramena, pa na kraju glavicu. Nakon što joj pokvasite sve dijelove tijela, nasapunjajte je hipoalergenim, nježnim sapunom bez mirisa, parabena i silikona. Tom prilikom posebno obratite pažnju na pregibe. Na kraju je detaljno isperite, tako što ćete polako polivati vodom iz bokala.

Bonus savjet: Kada kupate bebu u kadici, obavezno zatražite nečiju pomoć. Za držanje mokrog novorođenčeta treba malo prakse i snage, a mame su u periodu poslije porođaja istrošene i umorne.

Poslije brisanja, odnosno kupanja…
Čim obrišite bebu mokrom krpom ili je izvadite iz kadice, umotajte je u meki peškir, koji će pokupiti kapljice vode sa njene kože. I ne samo što ćete osušiti bebu prije povijanja i oblačenja, na taj načlin ćete sačuvati toplotu njenog tijela.