Kako dolazi do oštećenja zglobne hrskavice?

Osteoartritis je degenerativna bolest zglobova koja može dovesti do uništavanja zglobne hrskavice. Jedan je od najčešćih zdravstvenih problema, a iako se radi o bolesti odraslih, oboljeti mogu i djeca.

Hrskavica je dio zgloba koji prekriva krajeve kostiju. Do oštećenja hrskavice dolazi zbog trljanja kostiju, što može rezultirati bolovima i gubitkom pokreta. Više je razloga zbog kojih dolazi do bolesti poput sportskih ozljeda i pretilosti.

Genetika isto može dosta utjecati na pojavu bolesti zglobova, a neki ljudi mogu biti rođeni s manjim defektima u načinu kako su spojeni zglobovi ili s defektnom hrskavicom. Starenjem defekti dovode do ranog uništavanja hrskavice kada može postojati i upala većim oštećenjima kostiju.

Iako može nastupiti oštećenje bilo kojeg zgloba, najčešće pogađa zglobove koji podnose najveću težinu. Bezobzira što ne postoji lijek, uz pomoć fizičke aktivnosti te održavanjem težine bolovi se mogu ublažiti, a napredovanje bolesti usporiti.

Uzroci osteoartritisa

Postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do osteoartritisa:

 • Bolesti – kao što su giht, infekcija zgloba, metaboličke bolesti, reuatski artritis i dijabetes.
 • Dob – starenjem kosti postaju slabije i sklonije su oštećenju.
 • Ozljede zgloba – traumatske ozljede mogu rezultirati nepravilnim usklađivanjem kostiju te oštećenjem hrskavice.
 • Pretilost – najčešći uzročnik bolesti na području koljena i kukova.
 • Genetika – postoji mogućnost bolesti kao rezultat genetskog nasljeđa.
 • Spol – žene češće obolijevaju nego muškarci.

Simptomi osteoartritisa

Iako bolest obično obuhvaća nekoliko zglobova, najčešće uzrokuje simptome u samo jednom ili dva zgloba. Dok bolovi kod nekih mogu početi kao blaga smetnja, s vremenom se pojačavaju i ometaju svakodnevne aktivnosti.

Bolovi mogu varirati te se mogu osjetiti na mjestu zgloba ili reflektirati tako da vam se može učiniti da boli drugi dio tijela. Simptomi mogu uključivati:

 • kvržice u zglobovima
 • bolove u zglobovima
 • gubitak fleksibilnosti
 • ukočenost u zglobovima
 • osjetljivost zglobova
 • otečenost zglobova

Osteoartritis zglobova

Ako je bolest obuhvatila zglobove šake to je kronično stanje koje obuhvaća jedan ili nekoliko zglobova prstiju. Najčešće se javlja kod žena i u težem obliku. Simptomi mogu biti:

 • slabljenje mišića
 • bolovi u zglobu
 • deformacija zgloba

Liječenje može uključivati i operaciju, ali samo za one pacijente koji nisu reagirali na uobičajene metode liječenja.

Osteoartritis kukova

To je progresivna bolest koja se ne može spriječiti pomoću uobičajenih metoda liječenja, ali se može ublažiti barem na početku. Obično se javlja u srednjoj dobi i nastaje zbog mehaničkog trošenja zgloba. Oboljeli mogu imati problema s hodanjem.

Liječenje podrazumijeva fizikalnu terapiju, a ako ona ne daje rezultate liječnik može predložiti operaciju.

Osteoartritis kralježnice

Bolest može zahvatiti i kralježnicu prilikom čega se javljaju bolovi u leđima kao jedan od najčešćih simptoma. Zglobovi kralježnice koje je zahvatila bolest mogu uzrokovati ukočenost i srednje jaku bol, za razliku od slabinskog i vratnog dijela kralježnice gdje može dovesti do bolova u ruci, neobičnih osjeta i ukočenosti. Kod nekih bolesnika može se javiti i visoka temperatura.

Liječenje se najviše zasniva na fizioterapiji koja se obično oslanja na ublažavanje simptoma uz pomoć određenih vježbi.

Osteoartritis koljena

Može obuhvatiti subhondralnu kost i hrskavicu, a nastaje zbog postupnog trošenja i propadanja zglobne hrskavice. Propadanjem hrskavice dolazi do deformacije krajeva kostiju. Dolazi do stvaranja koštanih izraslina koje uzrokuju bolove.

Bolovi su najčešće prisutni preko noći i ujutro, a pojačavaju se nakon trčanja ili hodanja.

Prevencija osteoartritisa

Jeste li znali da se bolest zglobova može spriječiti zdravom prehranom i redovnom fizičkom aktivnosti. Slijede metode koje mogu spriječiti razvoj bolesti:

 • Izbjegavanje lijekova bez recepata
 • Izvođenje vježbi koja odgovaraju vašoj snazi, u suprotnom vježbe prejakog intenziteta mogu rezultirati trajnim oštećenjem tijela.
 • Zagrijavanje zglobova jer toplina pomaže ublažiti bolove.

U slučaju ozljede zgloba treba se odmah javiti liječniku kako bi što prije počeli s liječenjem. Da bi smanjili rizik obolijevanja najbolje baviti se aktivnostima koje se mogu izvoditi i ako je bolest već nastupila kao što su zumba, vježbe u vodi, pilates i yoga.

Liječenje osteoartritisa

Glavni cilj liječenja je olakšati bolove, pojačati snagu i opseg kretanja. Slijedi nekoliko vrsta liječenja:

 • Zaštita zgloba – hodalice, štake i štapovi mogu pomoći kod oslobađanja od napetosti u zglobovima te pružiti olakšanje od stresa. Pomoći će i fizikalna terapija te određene vježbe koje se moraju koristiti kako bi se smanjila ukočenost. Od pomoći mogu biti i metode učenja za obavljanje aktivnosti koje su manje naporne za zglobove.
 • Operacija – ortoped će se odlučiti za operaciju kada druge metode nisu dale nikakve rezultate. Za tip zahvata dogovaraju se pacijent i liječnik prema fizičkom stanju oboljelog i prema vrsti artritisa. Postoji nekoliko vrsta zahvata kao što su: zamjena zgloba, hondroplastika, artrodeza i artroplastika.
 • Lijekovi – za liječenje se mogu koristiti lijekovi bez recepta poput ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline te lijekovi na recept. Liječnik će odabrati medikament prema fizičkom zdravlju pacijenta i vrsti artritisa. Postoje i nesteroidni protuupalni lijekovi za smanjenje upale, ali se ne savjetuju starijima od 65 godina jer mogu dovesti do oštećenja bubrega i jetre, zujanja u ušima te želučanih tegoba. Neki se odlučuju za injekcije tekućeg kortizona koje se daju direktno u zglob te mogu privremeno smanjiti oticanje. Ipak često davanje injekcija nije preporučljivo jer može dovesti do oštećenja zgloba te izazvati druge nuspojave.

Ako imate problema sa zglobovima pomoći će i savjeti liječnika kako si olakšati svakodnevni život te savjetovanje s drugim ljudima koji imaju istu bolest. Neki će se odlučiti za umetke i protezu. Najviše rezultata ipak daje fizikalna terapija gdje fizioterapeut sastavlja individualan program prilagođen vašem stanju, a s kojima ćete ojačati zglobove i mišiće.