Dogodi se često da nam neka osoba s popisa prijatelja smeta, da ne želimo vidjeti njezine objave, ne želimo je vidjeti na chatu, na popisu prijatelja, ali i na cijelome Facebooku.

Facebookova pravila privatnosti i sigurnosti nude vam opciju blokiranja kako bi se zaštitili od vama nepoželjnih osoba.

Blokirati možete bilo koga na Facebooku. Bilo da se radi o nekome s popisa vaših prijatelja ili o nekoj osobi koja nije na popisu prijatelja, Facebook vam nudi tu opciju.

Važno je ovdje napomenuti da ako ikada poželite odblokirati osobu, a ta ista osoba se prethodno nalazila na popisu vaših prijatelja, morat ćete joj ponovo poslati zahtjev za prijateljstvom. Ona se više neće nalaziti na popisu vaših prijatelja.

Kada osobu blokirate, nećete je više moći pronaći u tražilici, nećete vidjeti njezine objave, buduće komentare ni “lajkove”.  A također ta ista osoba neće više moći vidjeti ni vašu aktivnost.

Za početak, u tražilicu upišite ime osobe koju želite blokirati. Kada odabereteosobu i prikaže vam se njezina stranica, odnosno vremenska crta, usredotočite pogled na naslovnu sliku ili na mjesto gdje ona mora stajati.

S desne strane pri dnu ugledat ćete kategorije “prijatelji”, “pratiš”, “poruka” te nakon toga skroz s desne strane – tri točkice. Kada kliknete mišem na njih otvorit će vam se popis opcija.  Možete ovdje vidjeti stranicu Prijateljstva, možete osobu bocnuti i prijaviti, a na samom dnu postoji i opcija – blokiraj.

Kada odaberete klikom miša opciju blokiraj Facebook će vas tražiti da potvrdite blokiranje pitanjem želite li stvarno blokirati izabranu osobu. Isto tako ponudit će vam odmah i cijeli popis što izabrana osoba neće moći u narednoj budućnosti.

Tako odabrana osoba neće više moći ništa vidjeti što objavljujete na svojoj vremenskoj crti, neće vas više moći označiti na fotografijama ili na svojim statusima, neće vam moći poslati pozivnicu za grupe ili događaje. No, isto tako, nećete moći s tom komunicirati niti će vas ona moći dodati kao prijatelja.

Pri dnu je još posebno naglašeno da ćete blokiranjem prekinuti prijateljstvo na Facebook-u.

Za kraj vam ostaje da blokiranje potvrdite ili da odustanete.

Ako osobu nakon nekog vremena želite odblokirati, dovoljno je otići na postavke i pod opcijom “Blocking” moći ćete vidjeti sve osobe koje ste blokirali. S desne strane njihova imena dovoljno je kliknuti na “odblokiraj” i tada ćete osobu ponovo moći vidjeti na Facebook tražili, ali i ona vas.