Ebay i Paypal: Kako naručivati robu putem interneta, sigurno a jeftino ?

Na adresu portala Pravi savjeti.info pristiglo je dosta sličnih upita o Ebay i Paypalu.

A pitanje čitaoca su identična: kako, šta, gdje na internetu kupovati ?

Znate da se možete preko paypala žaliti i na ono što ste kupili na ebayu, naš savjet je ipak da se žalite ebayu a ne paypalu jer ebay ima pristup porukama koje ste vi i prodavač razmjenili i te poruke mogu da pomognu da presude u vašu korist.

NAPOMENA : Znajte da je Ebay vlasnik Paypala a nije obrnuto. 

1. Kada narucite pošiljku, RANIJE je bilo da je rok za prijavu da pošiljka nije stigla 45 dana od dana kupovine, SADA je 30 dana od ZADNJEG dana koji je napisan kao estimated delivery na ebayu

2. Tendecija je, gledajui  po forumima, da se panika diže čim itema nema 7 dana, shipping iz Kine traje uobicčajeno 3/4 sedmice zavisno kakve ste sreće i kolika je gužva oko slanja itema, za božić se čeka generalno jako dugo, recimo ono što ste naručili u novembru doći će vam polovinom januara, ne smijete zaboraviti ni kinesku novu godinu koja pada polovinom februara a ima isti efekat na pošiljke kao i božić.

Ako pošiljka ne dolazi, ne paničarite, dva dana ili dan prije isteka 30 dana od zadnjeg datuma deliveryja otvorite ebay i u historyju nađite proizvod koji nije došao, desno, ispod plavog dugmeta “leave feedback” imate drop down meni “more actions”, tu kliknite na I DIDNT RECEIVE IT

3. Time obavještavate ebay da pošiljka nije došla, otvoriti će vam se prostor za slanje poruke selleru, ovo je samo forma, kažete mu da item nije došao ali da nije problem i da ćete sačekati da dođe. Ovo radite samo zato da bi ste produžili još rok za čekanje itema.

 

4. Ebay vam otvara case i daje još MJESEC dana da “riješite problem”, odnosno da sačekate da pošiljka dođe

5. Par dana prije isteka tih mjesec dana će vam doći email da vas podsjećaju da imate otvoren case

 

6. Ako pošiljka nije došla ni par dana prije isteka tih dodatnih 30 dana (dakle ovo je sada već dobra 2/3 mjeseca od kako je proizvod kupljen) KLIKNITE ESCALATE CASE, ako je pošiljka došla, naravno, zatvorite otvoreni case

7. KLada ste kliknuli ESACALATE, opet dobijete prozor za poruku, ovoga puta ebayu. Tu opišite šta je bilo, Ebay ce da provjeri sta se desilo i obavijestiti će vas šta su odlučili. Ako su odlucili u vašu korist pare će vam biti uplaćene preko paypala nazad.

Dakle imate sigurno 2/3 mjeseca da vam pošiljka dođe i nema potrebe za pisanjem po forumu i dizanjem panike, otvaranjem casea bez potrebe i slično… Znajte da svako otvaranje casea pravi probleme selleru, i ako nekome budete pravili probleme znajte da će izbaciti BiH iz liste zemalja u koje šalje jer mu ne treba zezancije i gubljenje novca sa nekim ko je iz Bosne i čini 0,0000000001% njegovog tržišta.

Dešava se i da su rokovi isticali, vise žalili, ebay vratio pare a item ipak dođe nekada kasnije (meni je jednom item putovao 3,5 mjeseca, davno prošli svi rokovi).

Ako vam pošiljka ipak dođe na kraju nekada pošteno je platiti selleru jer najčešće kašnjenje nije njegova krivica nego je krivica pošte, carine, prevoznika i sl.

Kako mu platiti ponovo?

U paypalu imate listu transakcija, nađite tu transakciju u kojoj su vam pare vraćene i pogledajte njegov email. U paypalu je mail korisnika u stvari adresa za plaćanje. Ako uspijete naci kontakt ebaya javite se nakon toga i njima, ukratko napišite šta je bilo i napišite brojeve transakcija u kojima je prodavac vama vratio pare i one u kojoj ste vi njemu platili da znaju da ste pošteni.

Kod mene su u ovom momentu 193 narudžbe preko paypala i od njih manje od njih 5 nikako nije došlo, nadam se da ćete se složiti da je to mizeran postotak, daleko od one panike koja se diže po ovim forumima. Jednostavno budite strpljivi i čekajte, a ne plačite po društvenim mrežama kako ništa ne dolazi. Doći će, polako! Kada uradite kupovinu u svoj mobitel unesite reminder koji će vas obavijestiti par dana prije isteka roka za žalbu, na taj način ako imate puno narudžbi nećete zaboraviti kada šta treba doći.

Vrijeme isporuke varira iz nepoznatih razloga, moje najbrže iz Kine je bilo 5/6 dana (free shipping + tracking /čini mi se, davno je bilo/), najduže je bilo 3,5 mjeseca, generalno govoreći pošiljku možete očekivati iz HK (bez trackinga, free shipping) za oko 4 sedmice, s tim da vrijeme može biti i duže ako su praznici (božić i kineska nova godina).

Iako mi se znalo desiti da otvaram vise caseova istovremeno (kad baš zaglavi pa ništa ne dolazi), nikada nisam bio blokiran – pošto je ta priča ovdje na forumima česta.

Žalbe preko paypala

Navodno, jos nisam provjerio odnosno koristio tu mogućnost, paypal je od 20 i nekog novembra 2014. godine promjenio svoj policy za žalbu tako da se žaliti možete do 180 dana od dana plaćanja proizvoda, ranije je rok bio 45 dana. Dakle ako ste proizvod platili paypalom ma gdje da ste ga naručili možete se žaliti kod njih da proizvod nije došao.

Otvorite njihovu stranicu, vidjećete u meniju link “resolution center”, kliknite tu, potom na dispute a transaction – žuto veliko dugme, potom nađite transakciju i strihirajte je, potom idite na žuto dugme conutinue. Nakon toga pišete poruku prodavcu i case se otvara.

Znate da se možete preko paypala žaliti i na ono što ste kupili na ebayu, naš savjet je ipak da se žalite ebayu a ne paypalu jer ebay ima pristup porukama koje ste vi i prodavač razmjenili i te poruke mogu da pomognu da presude u vašu korist.

NAPOMENA : Znajte da je Ebay vlasnik Paypala a nije obrnuto. 

Ipak, s obzirom da je sada sa promjenom paypal policyja rok za žalbu kod njih duži, ako je rok za žalbu kod ebaya istekao logično žalite se onda paypalu.

Nadam se da smo vam pomogli riješiti nedoumice u vezi internet kupovine .